120. Kritična masa — Nema sveta, ni planete! kreće u subotu 30. oktobra sa Trga Nikole Pašića

0

U subotu, 30. oktobra u 14.30 časova na  na Trgu Nikole Pašića biće održana 120. Kritična masa koja se završava performansom u parku Manjež. Ovaj put biciklistička vožnja je posvećena budućnosti naše planete, najavili su iz Udruženja „Ulice za bicikliste“.

fotografija Bogdan Spasojević

Nema sveta ni planete bez održivosti i međusobne saradnje svih zemalja. Nema sveta ni planete, osim ako se političari i drugi donosioci odluka ne uozbilje u rešavanju klimatske krize. Aktivisti i aktivistkinje širom sveta se okupljaju tokom oktobra da prenesu jasnu poruku: Uozbiljite se sad, inače nas sutra neće biti. Pored beogradskih biciklista, i aktivisti i aktivistkinje širom sveta se okupljaju tokom oktobra da svojim vladama prenesu slično upozorenje

Biciklisti će se ovaj put okupljaju zajedno sa predstavnicima pokreta Extincion rebellion, a povodom samita COP26. Ruta će prolaziti pored različitih ambasada, uključujući najveće zemlje zagađivače: Kinu, Rusiju, Ameriku i Veliku Britaniju koja će biti zemlja domaćin COP26.  Predstavnicima ovih zemalja aktivisti upućuju jasnu poruku: Manje priče, više rada! Ruta Kritične mase: https://ridewithgps.com/routes/37690351

Tim povodom, 31. oktobra donosioci odluka i pripadnici Ujedinjenih Nacija širom sveta se sastaju u Glazgovu (Škotska) na samitu COP26 da razgovaraju o daljim postupcima koji se tiču klimatske krize.

Prvi samit je održan 1995. godine, pod imenom COP1 (Conference of the parties srp. Konferencija stranaka), a najpoznatiji je bio 2015. godine, kada je sklopljen Pariski sporazum.

Od Pariskog sporazuma do sad emisije CO2 su u konstantnom rastu. Tri decenije praznih priča nas je dovelo do globalne klimatske katastrofe, sve učestalijih poplava i šumskih požara, i rekordno visokih temperatura.

„Ni Srbija nije izuzeta iz ove krize, sve češće suše, duža leta, velike padavine za kratko vreme, nedovoljno vremena za pripremu biljaka za zimu uništavaju poljoprivredne kulture i ljudske živote širom Srbije. COP26 se promoviše kao rešenje krize, ali čini se da će biti samo još jedno okupljanje donosioca odluka koji će posle dve nedelje pričanja, odložiti konkretna rešenja za neku budućnost — koje neće biti ako ovako nastavimo. Vreme je da se više ulaže u zelenija rešenja: održivi saobraćaj, zelenu infrastrukturu i obnovljive resurse, a da prestanemo sa ulaganjem u naftnu industriju, toplane i elektrane na ugalj, jednokratnu plastiku i druge zagađivače“, ocenjuju iz Udruženja „Ulice za bicikliste“.

Tri decenije praznih priča nas je dovelo do globalne klimatske katastrofe, sve učestalijih poplava i šumskih požara, i rekordno visokih temperatura. Ni Srbija nije izuzeta iz ove krize, i sve češće suše, duža leta, velike padavine za kratko vreme, nedovoljno vremena za pripremu biljaka za zimu uništavaju poljoprivredne kulture i ljudske živote širom Srbije.

COP26 se promoviše kao rešenje krize, ali čini se da će biti  samo još jedno okupljanje  donosioca odluka koji će posle dve nedelje pričanja, odložiti konkretna rešenja za neku budućnost — koje neće biti ako ovako nastavimo. Vreme je da se više ulaže u zelenija rešenja: održivi saobraćaj, zelenu infrastrukturu i obnovljive resurse, a manje u naftnu industriju, toplane i elektrane na ugalj, jednokratnu plastiku i druge zagađivače.

Zato je naša 120. Kritična masa posvećena budućnosti naše planete. Jer nema sveta ni planete bez održivosti i međusobne saradnje svih zemalja.

Vidimo se u subotu, 30.10.2021. u jesenje-zimskom terminu od 14:30h na Trgu Nikole Pašića.

FB Event: https://www.facebook.com/events/257202492870774

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here