HomeVestiCrna Gora: Subvencije Eko fonda za kupovinu 10 električnih i 20 hibridnih...

Crna Gora: Subvencije Eko fonda za kupovinu 10 električnih i 20 hibridnih vozila

 

Fond za zaštitu životne sredine (Eko fond) uspešno je realizovao projekat dodele bespovratnih sredstava fizičkim i pravnim licima za kupovinu novih putničkih vozila kategorije M1 koja imaju isključivo električni pogon ili koriste dva izvora energije-električan motor i SUS motor („plug-in hybrid“), kao i vozila koja koriste SUS motor i elektro motor („full hybrid“), saopšteno je iz Eko fonda.

Kroz ovaj javni poziv potpisani su ugovori sa 10 korisnika o dodeli subvencija za kupovinu električnih i sa 20 korisnika za kupovinu hibridnih vozila.
Vrednost subvencije za kupovinu električnog vozila iznosila je 5.000 eura, a za kupovinu hibridnog vozila 2.500 eura. Kroz ovaj projekat Eko fond je obezbedio 100.000 eura bespovratnih sredstava, od čega je 50.000 eura bilo namenjeno za nabavku električnih vozila, a isto toliko za nabavku hibridnih vozila”, navode u saopštenju.

Najavljuju da će i u 2022. godini, u cilju ispunjenja strateških mera i politika u borbi protiv klimatskih promena, Eko fond usmeriti značajnu finansijsku podršku na promovisanje i podsticanje nabavke održivih transportnih rešenja i e-mobilnost.

“Za narednu godinu u planu je povećanje iznosa podsticajnih sredstava u vidu subvencija, kao i proširenje kategorije putničkih vozila koje ćemo subvencionisati, a sve u cilju bržeg ozelenjavanja voznog parka u privatnom i javnom sektoru. Osim podsticanja kupovine električnih vozila, u narednoj godini Eko-fond planira da kroz projekte podstakne i razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila”, najavljuju iz  Fonda.

Ovakvi projekti imaju za cilj neposredno podsticanje nabavke ekološki prihvatljivog vida transporta, a sve u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i unapređenja kvaliteta životne sredine.

“Imajući u vidu da je sektor saobraćaja trenutno odgovoran za 20% nacionalnih emisija gasova sa efektom staklene bašte, a koji će prema predviđanjima dalje rasti, i do 2030. godine činiti do 30% nacionalnih emisija, elektrifikacija automobila i e-mobilnost su ključni faktori koji mogu da uspore i na kraju preokrenu taj proces”, zaključuju iz Eko fonda.

izvor CdM

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read