Da li je Srbija spremna za istorijsku transformaciju?

0
Aleksandra Đurđević foto Andrej Nihil

Više od 50 odsto putničkih vozila prodatih u Evropi u narednih pet godina biće električni automobili, a već od 2030. godine nijedan veliki svetski proizvođač neće proizvoditi automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem!

Razvoj u auto industriji odvija se neslućenom brzinom i pitanje je da li je Srbija spremna za ovu istorijsku transformaciju. Odgovore na ovo, ali i mnoga druga pitanja koja se tiču
“zelene agende” naše zemlje, nedavno su na konferenciji “Ekomobilnost 2022” u Beogradu dali najstručniji ljudi iz svih relevantnih oblasti.

Aleksandra Đurđević Foto Igor Stojković

– Pred auto industrijom su jako strogi i visoki ekološki standardi. U vrlo bliskoj budućnosti prodavaće se samo vozila na električni pogon. Mi jednostavno nećemo imati šta drugo da prodajemo jer tradicionalni motori polako izlaze iz proizvodnje i mi ćemo morati da se brzinom svetlosti preorjentišemo i da budemo spremni na novo vreme – istakla
je Aleksandra Đurđević, CEO Delta auto grupe, koja je otvorila ovogodišnju “Ekomobilnost”.

-Električna vozila podrazumevaju i novu složenu infrastrukturu, podrazumevaju subvencije… Takođe, eksploatacija je potpuno drugačija, održavanje visokorizično, na drugačiji način, potrebno je razvijati nove stručne profile… Moramo da menjamo stvari, da budemo jako brzi, važno je da se o ovome priča i u našoj zemlji i da se na vreme svest menja – istakla je Aleksandra Đurđević.

Ekomobilnost 2022 Foto Igor Stojković

Koliko se brzo menja stanje na tržištu najbolje pokazuju podaci o prodaji – tako je širom sveta u 2021. godini od ukupnog broja prodatih vozila 13% bilo električnih. Već u prvoj polovini ove godine prodaja električnih je bila 17%. Najdrastičniji je odnos u Norveškoj, gde je udeo električnih automobila u ukupnom tržištu vozila bio čak 95 procenata!
Među brendovima, najprodavaniji su Tesla automobili, čak i u Nemačkoj koja se tradicionalno držala domaćih modela!

Manifestaciju “Ekomobilnost” podržala je Srpska Asocijacija uvoznika vozila i delova, uz učešće Ministarstva za životnu sredinu, Privredne komore Srbije, predstavnika lokalnih samouprava, nevladinih organizacija, banaka, osiguranja, medija i diplomatskog kora. Pored teme o uticaju motornih vozila na životnu sredinu, govornici su posebno isticali važnost podizanja svesti o neophodnosti širenja infrastrukture koja će podržati nova električna vozila, kao i novim rešenjima mobilnosti, finansijskim i drugim podsticajima za razvoj ekomobilnosti – održive mobilnosti za budućnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here