Dva ključna problema: Infrastruktura i stimulacije

0
Ekomobilnost 2022 Foto Igor Stojković

Najveći problem za korisnike električnih automobile u našoj zemlji trenutno je infrastruktura za punjenje, koja je najlošija u celoj Evropi. Primera radi, samo u Amsterdamu je postavljeno 20.000 punjača za električne automobile, a u celoj Srbiji svega nekoliko stotina. Takođe, uvoznici i kupci se žale i na odnos države kada su u pitanju subvencije i stimulacije za kupovinu električnih vozila… Kako rešiti ove probleme, svoje predloge i sugestije dali su učesnici konferencije „Ekomobilnost 2022“ koja je nedavno održana u Beogradu.

Punjači za električna vozila Foto Igor Stojković

S druge strane, naše kaskanje može da bude i mala prednost, jer ćemo s razvojem infrastukture odmah preći na najnovije tehnologije, sa brzim punjačima, za razliku od na primer Francuske, koja je odavno postavila infrastukturu ali sad mora da je menja, odnosno kompletno osavremeni novim stanicama za punjenje. Razvoj mreže elektropunjača je građenje infrastrukture za budućnost, kao što je to nekad bila železnica ili telekom.

Zašto su važne državne stimulacije Foto Andrej Nihil

Slobodan Pešić, direktor Audija za Srbiju, pored problema infrastrukture u Srbiji, ukazao je i na problem državnih subvencija koje se u našoj zemlji daju za kupovinu električnih automobila, ali je procedura često komplikovana i spora što odbija kupce.

– Čini se kao da je neko ko je pre nekoliko godina pisao uredbu o subvencijama bio u cajtnotu, pa ova uredba u nekim segmentima nema veze sa onim što joj je tema… Kao da su odredbe kako se isplaćuju subvencije prepisane iz druge uredbe o taksistima… Mnogo je grešaka u ovoj uredbi, neophodno ju je što pre menjati. Država hitno mora da se ozbiljno pozabavi ovom temom ili će nam u godinama koje dolaze autoindustrija umreti – upozorio je Slobodan Pešić.

Miroslav Vrcelj, menadžer u Mercedesu, istakao je da posle 2030. godine neće biti moguće kupiti nov automobil koji nije električni jer svi proizvođači prelaze na tu tehnologiju. On je takođe ukazao da se moraju obezbediti benefiti, i finansijski i nefinansijski, kako bi krajnji kupac video korist od prelaska na motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Kao neke primere benefita, pored državnih subvencija, učesnici konferencije naveli su besplatna parking mesta za električna vozila i omogućavanje vožnje žutom trakom.
Predstavnik državne uprave, Aleksandra Imširagić iz Ministarstva zaštite životne sredine, navela je da je prvi put u Srbiji država usvojila Program za zaštitu vazduha sa akcionim planom, u okviru koga je sveobuhvatni set mera koji povezuje različite sektore: saobraćaj, energetiku, poljoprivredu, industriju…

-Već treću godinu Ministarstvo zaštite životne sredine sprovodi subvencije za kupovinu vozila koja imaju električni ili hibridni pogon. Iz godine u godinu raste broj odobrenih subvencija, predviđeni budžet za subvencije ali i iskorišćenost tog budžeta, navela je Imširagićeva.

Tako je 2020. godine odobreno 112 subvencija čime je iskorišćeno samo 25% predviđenog budžeta. Već sledeće, 2021. godine, konkurisalo je i subvencije za kupovinu električnih vozila dobilo 446 kupaca, a iskorišćenost budžeta bila je 98%. Do oktobra ove godine već je bilo 682 kupca koji su konkurisali za subvencije, što je rast od pet puta za samo dve godine.

Razvoj mreže elektropunjača Foto Igor Stojković

Darko Zeljković, iz kompanije “Schneider electric” naveo je da će ubuduće svaka stambena ili komercijalna zgrada imati punjače za električna vozila, a da će prilikom projektovanja novih zgrada biti integrasani obnovljivi izvori energije.
Trenutna cena kompletne instalacije brzih punjača za kućnu upotrebu je oko 1500 evra, dok je 5000 evra dovoljno za veće objekte da “budete potpuno autonomni”.
-Ekomobilnost dovodi i do promene navika, nećete ići na pumpu da sipate gorivo, već se automobil puni dok nešto obavljate na poslu ili po kući, ili dok pijete kafu u kafiću, šopingujete u tržnom centru – objasnio je Zeljković.

Dejan Dešić, iz kompanije ABB, kaže da je njegova firma širom sveta do sada postavila preko 40.000 brzih punjača, koji napune bateriju električnog automobila za 15-20 minuta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here