Igor Velić: Srbija dobila prvi GIS softver za urbanu mobilnost

0

 

Strukovno udruženje za saobraćajno i urbanističko planiranje „Sigurne staze (sigurnestaze.com)” iz Bora pokrenulo je prvi GIS softver za urbanu mobilnost na teritoriji Republike Srbije.

Mobilna i web GIS platforma je dostupna na mobilitybor.com.

Na interaktivnoj GIS mapi predstavljeni su problemi u zonama škola, opasne lokacije, prostorna raspodela saobraćajnih nezgoda, ocena stanja pristupačnosti saobraćajne i urbanističke infrastrukture za osobe sa invaliditetom kao i predlozi građana za kvalitetnije uređenje javnog prostora.

GIS platforma obiliju i korisnim informacijama, smernicama i predlozima kako do održive urbane mobilnosti u Boru, kao i predlogom u kojim ulicama u Boru je potrebno formirati zone 30, zone usporenog saobraćaja i biciklističke staze/trake.

Projekat se vezuju za ciljeve upravo proglašene dekade bezbednosti saobraćaja (2021. do 2031.) od strane Ujedninjenih nacija, kao i za jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija koji nosi naziv „Održivi gradovi i zajednice“ koji ima za cilj stvaranje održivih gradova – gradova koji su pristupačni, sa dobrim sistemom javnog prevoza, biciklističkom i pešačkom infrastrukturom i velikim brojem zelenih površina.

Posebnu pažnju bih skrenuo na element namenjen participaciji građana koji sadrži GIS platforma. Participacija je obezbeđena putem crowdsourcing komponente. Ovakva metodologija i tehnologija prikupljanja, analize, sinteze i prezentovanja podataka je u poslednje vreme poznata kao citizen science. GIS sa takvim metodama i tehnologijama participacije se može vrlo efikasno koristiti kao instrument javnog uvida u prostornom, urbanističkom i saobraćajnom planiranju, ekologiji, i drugim strukama koje se vezuju za prostor.

Crowdsourcing komponenta omogućuje pregled, unos i izmene podataka od strane građana, čime se pruža mogućnost svim građanima Bora da obeleže lokacije na karti, dodaju fotografije, postave opis i daju svoje predloge u cilju  unapređenja urbanističke i saobraćajne infrastrukture na teritoriji grada Bora.

 

GIS platforma “Mobility Bor (mobilitybor.com)” predstavlja nedvosmisleno sredstvo komunikacije između svih aktera u sferi saobraćajnog i urbanističkog uređenja grada Bora, kao i u dvosmernoj komunikaciji struke i „politike“, struke i građana, građana i donosioca odluka. Samim tim predstavlja koristan alat za lokalnu samoupravu i donosioce odluka u cilju strateškog upravljanja urbanom mobilnošću.

Unapređenje saobraćajnog i urbanističkog prostora je nezamislivo bez primene „Humanog inženjeringa„, koncepta koji se u osnovi fokusira na čoveka i okreće stvarnim zahtevima i problemima koje imaju građani. Ovaj princip na kome se zasniva ovaj projekat zapravo predstavlja skup saobraćajnih, urbanističkih, građevinskih, arhitektonskih i drugih mera sa ciljem formiranja jedinstvenog, bezbednog, ambijentalno prihvatljivog i podjednako dostupnog prostora za sve korisnike.

Ovakvi projekti pokazuju kolika je važnost upotrebe informacionih tehnologija za kreiranje boljeg, bezbednijeg, humanijeg i uspešnijeg života na svakodnevnom nivou i u svakoj zajednici. Ovaj  GIS softver je primer i za druge lokalne samouprave u R. Srbiji da krenu ovim putem.

Projekat je predstavljen na međunarodnoj konferenciji “Bezbednost saobraćaja u lokalnoj zajednici (https://www.sigurnestaze.com/web/vesti/113/projekti-urbane-mobilnosti-iz-bora-na-medjunarodnoj-konferenciji.html), u Domu Narodne skupštine R. Srbije (https://www.sigurnestaze.com/web/vesti/114/projekti-urbane-mobilnosti-iz-bora-predstavljeni-u-domu-narodne-skupstine.html) i na 6. CIVINET forumu mreže jugoistočne Evrope za održivu urbanu mobilnost u Skupštini grada Beograda (https://www.sigurnestaze.com/web/vesti/126/projekti-iz-bora-predstavljeni-na-civinet-forumu-jugoistocne-evrope-za-urbanu-mobilnost.html)

Igor Velić, master inž. saobraćaja

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here