Opet milion za ekološka vozila

0

I ove godine podsticajna sredstva za kupovinu ekoloških vozila

Ministarstvo životne sredine na svom sajtu objavilo je informaciju da je i za ovu godinu donesena Uredba o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila koja imaju isključivo električni pogon, kao i vozila koja uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem pokreće i električni pogon (hibridni pogon), koja je objavljena u Službenom glasniku broj 132/21 od 31. decembra 2021. godine.

Objavu Ministarstva i link do Uredbe možete pronaći ovde  

Kako navode u Ministarstvu, ovom Uredbom se podstiče korišćenje ekološki prihvatljivog vida transporta, u okviru sprovođenja mera za poboljšanje kvaliteta vazduha i u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine.

Uslovi i iznosi subvencija po kategorijama vozila su isti kao i u prošlogodišnjoj Uredbi i iznose od 250 evra za klasu L1/L2 (moped I laki tricikl) do 5.000 evra za putničko vozilo sa najviše devet sedišta i lako teretno vozilo na električni pogon. Subvencije na hibridna i plag-in hibridna vozila iznose 2.500 i 3.500 evra.  Ukupan iznos koji je Ministarstvo opredelilo za ovu svrhu u 2022. godini je 150 miliona dinara.  U prošloj godini je Uredbom subvencionisana kupovina 370 vozila u iznosu od 140 miliona dinara.

Kako saznajemo iz Srpske Asocijacije uvoznika vozila i delova, Uredba je u odnosu na prošlogodišnju, izmenjena u delu koji se odnosi na proceduru pribavljanja dokumentacije kao i rokove za donošenje rešenja i zaključenje postupka.  Uvoznici se nadaju da će ove izmene ubrzati ceo postupak, što će dodatno uticati na veći broj zahteva i veće poverenje kupaca.  Kako navode, subvencija značajno doprinosi podizanju svesti o ponudi ovih vrsta vozila na našem tržištu, kao i samoj odluci kupaca da se umesto vozila na tradicionalni pogon, uzmu u obzir kupovinu vozila na hibridni ili električni pogon.

U isto vreme,  Vlada Srbije usvojila je Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza, kako bi se poboljšali uslovi obavljanja te vrste saobraćaja, opšta slika i privredni ambijent u Srbiji, kao i delimična unifikacija kroz performanse i boju vozila.

Ova subvencija iznosi 8.000 evra a za dobijanje neophodno je da nov automobil bude potpuno električni, hibridni ili na pogon na komprimovani prirodni gas, ili novo vozilo sa najmanje euro 6 standardom u pogledu emisije izduvnih gasova.

Iz Srpske asocijacije uvoznika saznajemo da su obe Uredbe više nego pozitivne i podsticajne.  Međutim, postoji još mnogo vidova podrške koji bi u značajnijoj meri podstakli postepeni prelazak na čistija vozila.  Jedan od koraka može da bude da bude privremeno ukidanje carinske stope na uvoz ovih vozila, po uzoru na zemlje u regionu.  Takođe, prosečna starost voznog parka od oko 17 godina, što je i najgori rezultat u poređenju sa susedima, i dalje je jedan od najvećih problema vezanih za zagađenje vazduha.  U uslovima slobodnog uvoza polovnih vozila iz inostranstva, taj prosek i dalje raste.   

   

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here